Slovenia Flag SLOVENSKI TRGOVEC | 100% VAREN NAKUP

Žival ni darilo

PO Doroteja Turković NA December 13, 2022

Da razjasnimo že v samem začetku – psi, mačke in ostale živali nikakor niso in ne smejo biti darila! Iz majhne ljubke kepice hitro zraste odrasla žival, ki svojim lastnikom ni več tako zanimiva. Zakaj se živali ne podarja ter kakšne so posledice, si preberite v članku.

Ko si otroci zelo želijo psička

Če si vaš otrok želi hišnega ljubljenčka, to ne bo njegov ljubljenček ampak vaš. Otroci zelo hitro izgubijo zanimanje, ko dejansko dobijo žival. Psi potrebujejo vsakodnevno oskrbo in niso igrača. Zato raje otroku nabavite plišasto igračko.

Žival ni darilo za božič in ostale priložnosti

Žival je živo bitje in nikakor ne more biti darilo. Če želite komu podariti žival za božič ali katerokoli drugo priložnost, osebo prej vprašajte, če si res želi hišnega ljubljenčka ter ali je pripravljena prevzeti vso odgovornost, ki jo takšno ”darilo” prinaša. Pogosto takšne živali končajo na cesti, v zavetiščih ali pri prostovoljcih v začasnih domovih.

Žival potrebuje čas, energijo, denar in prostor

Ali ima oseba, ki bi ji podarili žival čas, prostor ter denar za žival? Nekatere živali živijo tudi do 20 in več let in so dolgoletna obveznost. Stroški kakovostne prehrane, opreme, zdravljenja rastejo zelo hitro. Psi in mačke že na začetku potrebujejo čipiranje, potni list, cepljenja, …

Da bi si lažje predstavljali, kaj vse mačka potrebuje in kakšni so stroški, si preberite članek Koliko stane mačka na mesec?

Ko postane žival prevelik zalogaj za ”lastnike”

Majhne ljubke mucke sčasoma odrastejo v velike mačke, ki praskajo po pohištvu, grizejo otroke ter opravljajo potrebo izven stranišča. Kar naenkrat niso več majhne ljubke kepice, ki so služile kot otroška igrača. Takšne mačke so pogosto zavržene ter čakajo na nove odgovorne lastnike v zavetiščih ali pri prostovoljcih.

Tudi pri psih ni nič drugače. Pogosto končajo nekje na verigi, daleč od sveta in samevajo. Niso deležni niti primerne oskrbe, hrane, vode, gibanja. Zato preden nekomu želite ”podariti” žival se prepričajte, ali si ta oseba res želio hišnega ljubljenčka ter ali ima izpolnjene pogoje za žival.

 

ODDAJ KOMENTAR

KOMENTARJI MORAJO BITI POTRJENI, PREDEN BODO OBJAVLJENI


NAZAJ NA VRH